Make a deep dive into our content collection

This is our entire collection of content; blog posts, podcast episodes, books, recommendations and tools. On this page you’ll be able to access our collective thoughts and reflection on various topics within the future of leadership, change management, organizational development, transformation and modern people leadership.

S02E04 – Forandring i fremtidens organisationer

Hvordan ser en fremtidig transformation ud? Gør vi noget nyt eller som vi plejer? Få indsigt og inspiration i denne episode.

S02E03 – 8 trin i en planlagt transformation

Vi dykker ned i de 8 trin du skal igennem i store planlagt transformationer og hvilke kompetencer der skal til for at få succes.

S02E02 – Minimal Viable Change

Episode 2 handler om Minimal Viable Change, hvor vi lægger ud med at forklare begrebet og hvordan du kan bruge det.

S02E01 – Forandring og forankring

Sæson 2 start ud med en episode der sætter scenen omkring design principper i forandring. Det handler om forandring og forankring.

Episode 69: Slut på denne sæson

Denne episode er den sidste i første sæson af Fremtidens Ledelse To-Go. Nu skifter vi tempo og udgiver i stedet Fremtidens Ledelse To-Go i klumper, hvor vi fokuserer på et specifikt tema af gangen.

Episode 68: Horizon Scanning

Horizon Scanning handler om at indsamle reelle, konkrete signaler, der er eksempler på konkrete drivere og trends, der vil påvirke de fremtider vi skal navigere i - eller selv skabe.

Episode 67: Hvad er Futures Literacy?

Hvad er Futures Literacy? Og Futures Thinking, forecasting, backcasting, horizon scanning og scenarier ... og alle de andre ord, der hører til fremtidsforskningen?

Episode 66: Der er kort mellem Teal og Red

Ind imellem oplever vi at ledere og medarbejdere springer fra Teal adfærd til Red, uden at opdage det selv. Det er som om Laloux' farveskala danner en cirkel, så der bliver direkte vej fra Teal til Red. Der er kort fra Teal til Red, nogen gange.

Episode 65: Den uendelige forandring

Der er forskel på forandringer, men er der også forskel på om de er endelige eller uendelige? Lyt med om den uendelige forandring.

Episode 64: Roller i forandringsledelse

I denne episode debatterer vi de forskellige roller, der kan/bør være til stede for at drive forandring fremad. Men hvilke roller er der brug for? Og er vi enige om hvad rollerne indeholder? 

Episode 63: Moderne sprog i moderne ledelse

Den moderne leder har et moderne sprog, et sprog der passer med den inkluderende og retningsgivende kultur, lederen vil skabe. Sproget er med til at skabe kulturen, og kulturen er med til at skabe sproget. Sprog skaber forståelse og fantasi. Hvordan du vælger og du bruger dine ord, er afgørende for gensidig respekt, forståelse og samarbejde.

Episode 62: Eksperimenter

Hvordan håndterer man eksperimenter i sin organisation? Og hvorfor skulle man? I denne episode dykker vi ned i situationer, hvor usikkerheden er høj, for at tale om eksperimenter, hypoteser og forandringsledelse.

Miniserie del 5 – Vertica (Progressive virksomheder)

Vertica er en ikke-hierarkiserende virksomhed i hjertet af Århus, med fokus på selvledelse, teal og en stærk kultur.

Episode 61: Hvad er Teal?

Om du er ny til begrebet Teal eller du har kendt til det længe, så er denne episode til dig der er nysgerrig på hvad Teal er og hvordan du kan skabe en Teal transformation.

Episode 60: Brug stilhed i din ledelse – med Bastian Overgaard

Støjfri ledelse. Begrebet stammer fra Bastian Overgaards nye bog, som sætter stilhed på dagsorden. I denne episode har vi besøg af Bastian.

Miniserie del 4 – Energinet (Progressive virksomheder)

I denne del af vores miniserie om progressive virksomheder skal vi møde en med store ambitioner på klodens vegne. Det er Energinet der foruden en stor grøn omstilling også har mange andre forandringer, som har bidraget til at de er begyndt at tænke anderledes.

Miniserie del 3 – Danfoss eSteering (Progressive virksomheder)

Kom med ind i maskinrummet hos Danfoss eSteering, hvor de arbejder med selvledelse, holacracy, teal, cirkler og meget mere.

Episode 59: Future of Work – Endnu en statusrapport fra virkeligheden

Det er tid til endnu en statusrapport fra virkeligheden - om Future of Work. Det er 621 dage siden vi sidst kiggede ind i fremtiden. Siden da er der sket meget.

Episode 58: Asynkrone og synkrone traditioner

Traditioner er vigtige, men hvordan skaber du fede traditioner når arbejdet fungerer både synkront og asynkront?

Miniserie del 2 – JAC (Progressive virksomheder)

I episoden har Erik interviewet Ann-Christina Matzen Andreasen fra JAC i Gentofte om deres 90% ledelsesløse organisation.

Miniserie del 1 – Bankdata (Progressive virksomheder)

Denne episode er den første i en miniserie af portrætter af progressive danske virksomheder. I episoden har Erik interviewet Berit Kuhr fra Bankdata om deres agile transformation.

Episode 57: Selvledelse starter med selvindsigt

I denne episode sætter vi ord på hvad vi mener det kræver, på personligt niveau. Selvledelse kræver nemlig at du har styr på: Din tid. Dine opgaver. Din energi. Dine penge. Dine relationer. Din egen branding, indadtil i virksomheden. OG konflikthåndtering.

Episode 56: Skal alle med på rejsen?

Et af de store spørgsmål, når vi gennemgår forandringer, transformationer og skaber udvikling er: Skal alle med på rejsen? Og: Kan alle? Vil alle?

Episode 55: PUK modellen – en modenhedsmåling

Puk Falkenberg skabte i 2016 en modenhedsmåling som del af hendes speciale fra SDU i forandringsledelse, baseret på bla. Reinventing Organizat. I episoden gennemgår vi modellen, hvordan den opstod, hvordan vi bruger den selv.

Episode 54: Spørg os om alt

Vi opfordrede jer til at stille os spørgsmål – og det gjorde I – og TAK! I denne episode besvarer vi jeres spørgsmål.

Episode 53: Hvordan kan vi bruge positiv psykologi i forbindelse med forandringer?

Positiv psykologi har fået voksende opmærksomhed fra forskere og praktikere de seneste 20 år. Men, hvordan kan vi bruge positiv psykologi i forbindelse med forandringer og vores ledelse?

Episode 52: Er dit popcorn poppet?

At "popkornet er poppet" er et mentalt billede på folk, der har set og oplevet fremtidens arbejde/organisation/lederskab/kultur etc, og har indset, at det virker. En episode om forandringsledelse på det personlige plan, og om hvordan det sker - og smitter.

Episode 51: Hvad betyder digital modenhed for den moderne organisation?

Hvordan hænger digital transformation, digital modenhed og organisatorisk kultur sammen? Og hvad kan vi bruge den viden til?

Episode 50: The Responsive Org.

The Responsive Org er et community, der mødes om at forny den måde vi organiserer os på. Vi gennemgår deres model for hvad der skal til for at være en tilpasningsstærk organisation, fordelt på 5 tensions.

Episode 49: Keep & Try på work from home under Corona

Vi samler op på, hvad vi tager med os fra to måneders intensiv working from home. Hvad har virket godt og hvad vi kunne tænke os at prøve mere af fremadrettet?

Episode 48: Når forandringer er fatale – med Christian Ørsted

Forandringsledelse i en VUCA verden ligger tæt på vores hjerte. I denne episode af podcasten tager vi dig med i en samtale, som bygger videre på vores tidligere episoder om forandringsledelsens historie, ledelse og forankring. Vi vil sammen med Christian Ørsted, undersøge, hvad fantastisk eller fatal forandring er – specielt i fremtiden.

Episode 47: Teal Dots in An Orange World – FAQ

Bogen Teal Dots In An Orange World udkom for et halvt år siden. Hvad er de typiske reaktioner og spørgsmål til den? Hør hvad Erik har samlet sammen af FAQs.

Episode 46: Forankring af forandring

Hvordan sikrer man sig, at en forandring fastholdes efter den første ‘honeymoon-fase’? Hvordan forankrer man en forandring? Tools, tips og erfaringer

Episode 45: Forandringsledelsens historie

Hør med når Puk, der har en kandidatgrad i netop forandringsledelse, tager os med på en tur op gennem udviklingen af forandringsledelse fra slutningen af det 18. århundrede frem til i dag.

Episode 44: Toplederens netværk

Har man brug for et netværk som topleder? Svaret er klart ja, men hvilke komponenter består sådan et netværk af? Og hvordan dyrker man sit netværk som topleder?

Episode 43: Gig economy set med lederens øjne

I denne episode taler vi videre om gig-økonomien, og kigger nærmere på hvad lederens rolle er i gig-økonomien. Eller rettere: hvad er lederens rolle i et mere fleksibelt arbejdsmarked.

Episode 42: Hvad sker der med gig-økonomien efter Corona?

Hvad sker der med gig-økonomien efter corona? Gig- og freelancer-økonomien har længe været et af de mere centrale begreber i fremtidens ledelse. Ændrer det sig nu?

Episode 41: Human skills – de 4 kvotienter forklaret

I denne episode får du en uddybelse af de fem kvotienter vi nævnte i sidste episode: IQ, EQ, NQ, MQ og DQ – dog lige med undtagelse af IQ. De fire kvotienter udgør sammen et vigtigt sæt human skills, der er nødvendige for at kunne skabe god ledelse.

Two easy ways to measure employee well-being

Measure employee well-being with just 3 questions, and make make the dialogue an integrated part of the team's everyday life. What to do in between the annual employee satisfaction survey? Here are my suggestions on two relatively simple methods to measure team temperature and well-being.

What is an Organizational Network Analysis?

An Organizational Network Analysis, an ONA, is an X-ray of your organization. With this tool, you can see how people work together, who that has become a bottle neck or how much collaboration is going on across units.

Episode 40: Kompetancegab og trends

I denne episode taler vi om hvilke kompetencegab man risikerer at løbe ind i, hvis ellers de trends vi ser i markedet holder - og hvad du kan gøre for at lukke hullet.

Episode 39: Rytmer i organisationen

Hvad betyder rytmer for din organisation? Det dykker vi nærmere ned i, i dette afsnit af Fremtiden Ledelse to-go!

How to lead an ecosystem

The term “ecosystem” keeps popping up in the sphere of descriptors for New Ways of Working. “The Power of Ecosystems” was even the theme of the Global Peter Drucker Conference 2019 – and I can clearly see why that word and pattern is emerging: In a networked business world, we need to understand the dynamics of our teams and the interactions between them. This has a superb analogy to the nature of ecosystems.

Special: Global Peter Drucker Forum 2019

Attending Global Peter Drucker Forum always sparks a lot of ideas and thoughts. It’s food for the brain! This year was no exception. Even though there weren’t as many “fire speeches” as last year, the talks did give insight on the power of different ecosystems as well as challenges, risks, problems and how you as a leader should lead your ecosystems to achieve greatness – and why.

Episode 38: Fra brandtaler til polyrytmiske pivoteringer

I denne episode er Puk Falkenberg din guide gennem nogle gemte lydfiler fra Global Peter Drucker Forum 2018, som ikke er blevet udgivet før.

Episode 37: Digitalisering, analog eller digitalisme?

Vi har computere, internet og digitalisering alle steder. Tit bliver det omtalt som løsningen på alle vores organisatoriske udfordringer, men findes der en anden løsning? Det gør der måske.

Tool: How to analyze and understand your leadership project

If you want to engage your peers, your managers or your colleagues in leadership activities, you need to establish a mutual engagement and willingness to do so. That starts with a good understanding of the challenge you are tackling - or the opportunity you want to exploit. And that starts with analyzing it, so that you can convey the message and start the change.

Can a Game of Poker be a Conversation Creator?

What can a set of business oriented card games bring to the table for the organization? Read this article on how we use Business Value Poker.

Episode 36: Kortspil som samtaleskaber

I denne episode af Fremtidens ledelse To-Go! handler det om, hvordan kortspil kan være en samtaleskaber i moderne ledelse.

Why you as a Change Management team need to change too

If organizations should succeed in staying relevant, it also implies that the Change Management team need to be up to date at all times.

Tool: The agenda of a modern department meeting

Oh, the classic department meeting. So tedious and boring. But wait, it does not have to be. If you rearrange the elements of the meeting, then the flow and the mood of the meeting changes. Here is how to do that: Purpose, People, Progress, and Profit.

Episode 35: De tunge brancher

Det handler om de brancher, der hidtil er gået fri af disruption, og først nu oplever de markante ændringer som andre virksomheder har mødt længe.

Delegating tasks and decisions to multiple hands

Distributed Leadership is a fundamental part of modern leadership. But how do you delegate tasks and decisions, and why is it important to manage expectations when you delegate?
leadership development programs

The not-so-obvious reason why long development programs are great

Longer leadership development programs are rewarding for two not-so-obvious reasons: Reflection and psychological safety.

Episode 34: Organisatorisk Netværksanalyse

Hvad er en organisatorisk netværksanalyse, også kaldt ONA, og hvad kan den fortælle dig som et organisationsdiagram ikke kan?

When is a speedboat not a speedboat anymore and how to scale?

You must know how big or small the impact of your speedboat will be before you scale it. Are you changing ways of working?
VUCA

We’re living in a VUCA world and so what?

Maybe you’ve heard it before; ‘we’re living in a VUCA world’. But what does VUCA actually mean, and why are we using it to describe the world we live in?

Episode 33: Ship-It weekender

I denne værktøjsepisode taler Puk, Line og Arbresh om vores 48-timers Ship-it weekend.

Four things we see right now in future of work

We've made a status on Future of Work highlighting four things we see right now: Pace of change, digitalization, way of organize and the millennial mindset.

The concept of Ship-It days still stands

As we all know success has many fathers, and the term ship-it days are no exception. At Bloch&Østergaard we call it: Ship-It Weekend.
learning moments

It can be very beneficial to make mistakes – you’ll end up having learning moments

Are your organization ready to create growth with learning moments in the organization? Here are six take outs on how to celebrate mistakes.
episode 32

Episode 32: Future of Work – en statusrapport fra virkeligheden

Vi har spottet fire elementer fra Future of Work, som lederne i de danske virksomheder reagerer mest på for tiden. Her får du en update på Future of Work.

Your team is your power

Every individual gives a contribution to achieve a collective goal, but how to lead towards a shared purpose in teamwork?

Episode 31: De første 100 dage som moderne leder

I denne værktøjsepisode taler Puk Falkenberg og Erik Korsvik Østergaard med tre ledere om deres input på hvad du skal fokusere på de første 100 dage som moderne leder.
Bæredygtig investering

Episode 30: Bæredygtige investeringer med Varan Pathmanathan

Purpose er forskelligt for os hver især, og hvordan investerer man i en virksomhed, der er bæredygtig på områder, der er vigtigt for lige netop os?

Can you keep your safe space safe?

It’s hard work to create a safe space for your team. It is equally hard to maintain and nurture this safe space when first created.

Your feedback should be mutual, useful and regular

If you want engaged employees, you should be engaged in them – and regular feedback is a way to be engaged in your employees.

Episode 29: Fremtidens arbejdsrum med Anders Strømvig Hansen

I denne episode af Fremtidens Ledelse to-go! Taler Puk Falkenberg og Anders Strømvig Hansen om fremtidens arbejdsrum

This is why you should choose your own boss

The reasons to actually choose your own boss and mentor is clear: It gives you, as an employee, the CHOICE to choose from whom you can learn the most.

Episode 28: Vores rytme vores ugemøde

Hvordan kan du med tre tavler skabe en rytme for din organisation? I denne episode gennemgår Puk Falkenberg og Erik Korsvik Østergaard, vores rytme fra strategidag til ugemøde. Lyt med og få inspiration og fif til, hvordan du kan finde og skabe en rytme for din organisation.
change improv

4 things you learn about change management with improv-theater

In this article you can read about four things you can learn about change management from improv-theater in a constant changing world.

Tool: Using Kanban Board Agendas when facilitating team meetings

It’s easy. It’s a minimal amount of effort and stuff you need. Basically, just post-its, black pens and wall space. If you really want to go all in, I’ll recommend you find one of those small whiteboards or a flip over.

This happens when you get to know your colleagues mind patterns

When you start embracing differences instead of convincing others that you’re right, your team will start being more productive, because the collaboration will go smoother.

Episode 27: Når omorganisering styrker din tilpasningsevne

Den moderne lederne vælter med vilje dele af sin organisation, for at rejse det igen. Formålet er at udfordre det bevidste ”vi plejer”.

Tool: Modern people leadership – part 2: The rhythm

This is the second part of a two-piece blog post about modern people leadership, about the rhythm and daily mechanisms of modern people leadership

Episode 26: Er din forandring Built-in eller Bolted-on?

Hvorfor det er svært at implementere forandringer i organisationer, og hvordan man ”bygger dem ind i” organisationen og ikke ”knapper dem på”.

Tool: Modern people leadership – part 1: The framework

This is the first part of a two-piece blog post about modern people leadership, describing the frame for your work and collaboration.

Episode 25: Hvordan hænger forandring og filosofi sammen med Emil Pope

I episoden lægges der vægt på, hvordan forandring og filosofi hænger sammen, og Emil hiver fat i både forandringsteoretiker John Kotter og neurologen Hilary Scarlett.

Be able to drive internal change often and fast

When organizations have the ability to adapt and drive internal change fast and often, they have a change capability as organizational core.

How to pull change instead of pushing through

We need to look at the difference between pushing and pulling. Push sounds a lot like command-and-control, while pull sounds more engaging.
fl 24

Episode 24: Engaging youth in building the business of tomorrow

Hør episode 24, hvor Puk og Arbresh taler om de 17 verdensmål.

This is how my mentor makes sure I’m engaged in the organization’s purpose

Read this blog about how to create motivation through milestones and goals with compressing vision and purpose to avoid disengagement.

How to create a safe space for your teal dot in an orange machine

Most organizations are running like machines. They are effective. They are optimized. They run perfectly in a stable world where they can keep doing what they do best. But that's not always enough.
fl23

Episode 23: Fra et informationssamfund til et innovationssamfund

Hvilken type organisering man skal have i sin virksomhed, når vi kigger ind i fremtiden. Hvilken betydning har det for virksomhederne, at vi går fra et informationssamfund til et innovationssamfund?

When only parts of the organization go agile

The development team was already using Scrum as agile practice, but the rest of the organization didn’t know the first thing about agile practices.
modern teal organizations in dubai

Building teal organizations in Dubai?

What happens when you insist on a modern, flat, teal organization in Dubai? Pingala has done it, successfully. Their culture is their product.

Episode 22: Afgørende øjeblikke for alle med Jonas Bladt Hansen

I denne episode taler Puk Falkenberg og Jonas Bladt Hansen om, hvordan Employee Experience kommer på spil i forhold til Intergenerational Leadership.
Promote AI as a youngster

Why you should promote AI, as a youngster

Three keys to use technology as a tool to empower yourself instead of fearing losing your job, according to a youngster.
Map your Innovation Spectrum and transform your business

Episode 21: De unge på arbejde med Alexandra Krautwald

I denne episode taler Erik med Alexandra Krautwald om fremtiden, om generationer og epoker, og hvad det ledelsesmæssige paradigmeskifte betyder for den unge generation
five traits of a leader

Tool: Five Traits of Leaders that Transform

This tool, Five Traits of Leaders that Transform will help you understand, how to identify what capabilities your organization have.
Why having an age friendly workplace is crucial to your business

8 ways to become an age friendly workplace

How can organizations create an age diverse workplace, where younger and older generations thrive and learn from each other?
impact story

Tool: Impact Stories

The Impact Story template helps you understand (in a collaboration with your employees) what the organizations impact is and what it stands for.

Episode 20: Hvordan leder du flere generationer?

I denne episode forsøger vi at gøre op med alfabetsuppen – vi taler om flere generationer på arbejdspladser. For hvordan kommunikerer du som leder til en organisation, der har stor diversitet i alder?

Tool: The Pizza Model

The ‘Pizza Model’ shows the four areas, that describes the components of roles in an organisation. Download it here.
Innovation matrix

Tool: The Innovation Matrix

Innovation Matrix is a model that helps you map and understand how innovation in your organization takes place. Download the tool here. .
Special: Global Peter Drucker Forum 2018 – Day 2

Special: Global Peter Drucker Forum 2018 // Day 2

Get our take-homes from day 2, about capabilities, risks and uncertainty, mistakes, strategic choices - and being hungry and foolish!
istributed leadership, when youngsters lead youngisters

Distributed leadership – when youngsters lead youngsters

Leadership is all about people first, leading human to human. Navigating as a youngster can be difficult, with older leaders who don’t necessarily put people first or lead with distributed or situational leadership in mind.
Special: Global Peter Drucker Forum 2018 – Day 1

Special: Global Peter Drucker Forum 2018 // Day 1

What did we learn at the Global Peter Drucker Forum 2018? Get our take-homes from day 1 here - about humanism, questions, and less bureaucracy.

Episode 19: De digitale indfødte med Søren Schultz Hansen

I denne episode taler vi med Søren Schultz Hansen. Søren er blandt andet forfatter til bogen ”Digitale indfødte på job”. Vi snakker om tiltideværelse og GPS-ledelse, som også er nævnt i bogen.
How to lead across generations

How to lead across generations

What defines generational behavior? How has technology has impacted generations? Here are three things to focus on when leading agross generations.

How to understand Intergenerational Leadership – an overview of the four generations

Leading a team has just become a bit more challenging with now four – soon five – generations on the workplace. So how do you motivate every generation?
hacktober

Episode 18: Hacktober – vores speedbåd som blev en succes

Vi samlede en masse dygtige og skarpe mennesker, for at hacke fremtidens udfordringer for fremtidens arbejdspladser. Lyt med i denne særudgave af Fremtidens Ledelse To-Go, hvor vi snakker om vores speedboat Hacktober.
How our own speedboat ‘Hacktober’ became a success and what we learned

How our own speedboat ‘Hacktober’ became a success and what we learned

How do you use the hypothesis approach to arranging and driving a 24 hour hackathon? And how do you use modern change management techniques to make it work?
When should you be a mentor or a coach?

When should you be a mentor or a coach?

The modern leader is both a coach and a mentor. This implies an element of delegation. How do you approach that? How do you shift between the roles?
worldblu 2018

Episode 17: Tribal Leadership med Garry Ridge

I denne episode taler vi med Garry Ridge fra WD-40 Company. Vi taler om Tribal Leadership, og om hvordan Garry Ridge’s ledelsesstil er – og vi forsøger at komme helt tæt på.
Roboboss – to bot or not to bot? // Part two

Roboboss – to bot or not to bot? // Part 2

Roboboss? What are the politicians and research? What is high-tech and high-touch, and why must need to split management and leadership?
worldblu 2018

Special: The WorldBlu Freedom at Work Experience 2018

Two intense days in San Diego with the WorldBlu tribe have come to an end. And what an experience! Here are our take-homes!
Roboboss – to bot or not to bot? // Part one

Roboboss – to bot or not to bot? // Part 1

The speed of technology is not to be neglected. But how should leaders deal with it? Are we at a point where we are ready to talk about a roboboss?
fremtidens ledelse high tech or high touch

Episode 16: High tech eller high touch med Anders Skytte Martinsen

I denne episode taler vi om high tech og high touch. Det handler om teknologi til ledelse, når vi har inviteret Anders Skytte Martinsen med i studiet. Så lyt med og find ud af hvad Build-A-Bot konceptet går ud på.

Use coaching dialogues as an integrated part of your leadership

Having coaching dialogues with employees is an integrated part of the modern leadership. It makes it easier for the employees to be heard.
How Internal Communication delivers business value in the future

How Internal Communication delivers business value in the future

Internal Communication is not about producing news anymore. Younger people expect to engage with executives on social media and expect more authenticity.

A year with a robot as my HR coach

In 2017 we wanted to explore the use of software robots in leadership. Could such automation and artificial intelligence help me as a leader? The answer was ‘yes’, but not in the way that I expected.
fremtidens ledels intern kommunikation

Episode 15: Fremtiden for intern kommunikation med Jonas Bladt Hansen

I denne episode får du et bud på, hvordan Jonas ser fremtidens organisering omkring intern kommunikation.
Does your organization have the capabilities of the future?

Tool: Does your organization have the capabilities of the future?

Do your organization have what it takes? The rate and impact of change in the business world is massive. We need to look at our organizations and figure out how we can adapt to the future of work.
hønen og ægget

Episode 14: Hønen eller ægget

Ofte vil du opleve, at ved at skabe forandring, skaber du også et nyt mindset. Og andre gange, når du taler om mindset, retning og inspirerer dine medarbejdere, opstår handling og forandring ud fra et ændret mindset.
er din forretningsmodel stadig relevant

Episode 13: Er din forretningsmodel (stadig) relevant?

I en verden som altid ændrer sig er det relevant at stille sig selv spørgsmålet: Hvad er det, der aldrig ændrer sig? Hvad er det for et problem vi løser, som altid vil eksistere? Hvilken værdi er det, som vi skaber?
hold dig relevant

Episode 12: Hold dig relevant i din ledergerning

I denne episode kommer du med Erik på køretur sammen med Jens Jakob Svanholt fra Danske Bank. Jens Jakob og Erik er på vej tværs over Storebælt for at holde et fælles foredrag om agil ledelse, og du dumper ned i en samtale om ledergerningen.
five traits of leader

Episode 11: Livslang læring med Dorthe Schmidt

I denne episode taler vi med Dorthe Schmidt fra Ecco. Dorthe har en stor interesse og passion for læring, og derfor handler det i dag om livslang læring
hvordan forbliver du relevant

Episode 10: Hold dig relevant

I denne episode tager vi hul på vores nye tema og sætter fokus på, hvordan du forbliver relevant. I episoden gennemgår vi tre elementer på overordnet plan.
key note

Episode 9: Keynote at “the Future of people@work hosted by founders (english)

This extra podcast/video (in English) is from a key note at “The Future of People@Work” hosted by Founders by Erik Korsvik Østergaard.
staying relevant in the future of work by reframing you blue ocean

Staying relevant in the Future of Work by re-framing your Blue Ocean

Staying relevant - both to employees and to customers - in the modern business world is a strategic challenge with new aspects to it.
responsive leader

Episode 8: Behind the book: The Responsive Leader

Erik fortæller om, hvordan processen med bogen The Responsive Leader har været, samarbejdet med forlaget og ikke mindst, den røde tråd.
innovativt lederskab

Episode 7: Innovativt Lederskab

Præmissen om at være innovativ, er noget som på samme tid både er en mulighed og et krav for den moderne virksomhed.
innovation

Episode 6: Hvorfor være innovativ og hvor starter du, hvis du gerne vil i gang?

I denne episode af Fremtidens Ledelse To-Go taler vi om hvorfor du bør være innovativ, og hvor du starter, hvis du gerne vil i gang.
innovative mindset

Episode 5: Det innovative mindset og lysten til at innovere

Du bliver klogere på forskellen på hverdagsinnovation og radikal innovation, samt hvordan du kan øve dig i at få et innovativt mindset.

Episode 4: distribueret lederskab – delegering, mandat og empowerment

Fremtidens lederskab er blandt andet baseret på, at det ikke kun er én person, der træffer beslutninger øverst i sit elfenbenstårn, men at vi er flere om det.
Roboboss – to bot or not to bot? // Part one

Episode 3: Hvad har robotter med ledelse at gøre med Anders Colding-Jørgensen

I den tredje episode af Fremtidens Ledelse To-Go taler vi om robotter: Hvad har robotter med ledelse at gøre?

Episode 2: Team of teams og din nye lederrolle

I den anden episode af Fremtidens Ledelse To-Go dykker vi ned i en udfordring; hvordan ser din lederrolle ud, når vi snakker om teams-of-teams.
Driving the change that innovation brings

Tool: Driving the change that innovation brings

Innovation always brings some form of change along the side - but for who? Take a second to look at the blast radius as well as the sphere of influence

Episode 1: Balancen mellem at være drevet af formål og profit

I den første episode af Fremtidens Ledelse To-Go dykker vi ned i en udfordring; at skabe og opretholde den nye balance mellem formål og profit.
should innovation start from the top or the bottom

Should innovation start from the top or from the bottom?

Should innovation be driven top-down or bottom-up? The old, classic answer: Both. But why, and how do you do that? What are the roles of both parties?
Tool for Hypothesis-driven experimentation and innovation

Tool: Hypothesis-driven experimentation and innovation

This blog post gives insight to the tool and template, and should be read as a follow-up to the blog post on speedboats.
What are innovation speedboats

What are innovation speedboats – and how do you scale them to your need?

What is an innovation speedboat really? How do you scale it to your need. Read about the five elements, that must be in place.
Peter Drucker special

Special: Second day of Global Peter Drucker Forum 2017

A blogpost on the secong day of Global Peter Drucker Forum 2017. You can read what we enjoyed and heard later in this special blogpost.
peter drucker special

SPECIAL: FIRST DAY OF GLOBAL PETER DRUCKER FORUM 2017

This is a blog special about what we heard, learned and was inspired by at the Global Peter Drucker Forum 2017.
Map your Innovation Spectrum and transform your business

Map your Innovation Spectrum and transform your business

A blog post on how to map your innovation. There are two ways to look at innovation: As a burning necessity, driven by external factors or a burning desire.

I Have Hired a Robot – His Name is Leo

Leo is a software robot, who automates one of the jobs as a leader: Investigating the happiness and well-being of your employees.
five traits of leader

5 Traits of Transformative Leaders

Here are the 5 traits of the leaders who transform themselves; traits that ensure that they actually transform, and that it can be measured.
Missing link

A missing link in purpose-driven leadership: Feedback loops

Have you taken the time to ask your customers, if you create value? Have you asked your employees, if you create value? If not, you are missing the link.
Life-hack: How not to get stress

Life-hack: How not to get stress

This is part of an article in 5 parts, taking you through the physics of stress, and how to prevent it. Start reading here.
Photo by Jeremy Bishop on UnsplashPhoto by Jeremy Bishop on Unsplash

The stress hormones: Cortisol

The most important hormones when it comes to stress are - as you perhaps already know - Adrenaline and Cortisol. Read more about it here.
adrenaline

The stress hormones: Adrenaline

Adrenaline kicks can give dizziness lightheaded-ness and vision changes, and basically it is a strain on the body. Learn about what too much adrenaline does
A bit of brain science to set the scene

A bit of brain science to set the scene

Hippocampus and Amygdala are two smaller areas in your brain, with a great deal of influence onto who we are, and how we cope with pressure, fear and stress
find your why

Tool: How to create your organizations WHY

The past few weeks I've both seen some presentations on how to find your organizations WHY and purpose and been part of the process in an organization.
Worldblu 2016

About time – The WorldBlu Summit // Part 2

At the WorldBlu summit last week we had the privilege to listen to some very inspirational speakers, many of them - and the overall concept of WorldBlu
Worldblu Summit 2016

The WorldBlu Summit 2016 // Part 1

The Worldblu Summit 2016. Why would I chose a murmuration as the header image for this blog post? Read on and learn.
What creates stress at work?

What creates stress at work?

Read here what creates work-related stress - and how to deal with it.
Roboboss - hell or help?

Roboboss – hell or help?

So the robo-boss is coming. The name "robo-boss" alone sets the tone of a bad, controlling, surveying, 1984 George Orwell-esque manager.
How transparent should I be?

How Transparent Should I Be?

Transparency is perceived as fake without feedback, involvement, and dialogue. Here's a guide to transparency.
The thing about purpose

The thing about purpose

Understand the purpose of why your organization does what it does. Getting WHY we are doing the stuff we do has a remarkable impact on employee engagement.
What is the new role of the manager?

What is the new role of the manager?

Understand the new role of the manager. This article tells you about what the managers new role consists and how to handle these elements.
Eight things that replace performance review

Eight things that replace performance review

Performance reviews do not work, but what to do instead? Here are 8 elements of Performance Leadership, that replaces the annual reviews.
Dear Manager, performance reviews do not work

Dear Manager, performance reviews do not work

Performance reviews do not work. In best case it is useless, but in most cases it downright demotivates your employees.
An easy way to measure employee happiness

An easy way to measure employee happiness

Weekly ‘happiness measurements’ are actually quite easy to run, easy to manage and the reporting takes very little of both you and your employees time.
Why relations beat skills in teamwork

Why relations beat skills in teamwork

Teams build on relations do work faster, smarter, and delivers higher quality – and why? Because the team members understand each other more easily.
What is your organizations Kevin Bacon Number?

What is your organizations Kevin Bacon Number?

Kevin Bacon Number to discuss the networking strengths/weaknesses of your organization regarding formal and informal communication and resilience.
What I have learned about leadership from being in a band

What I have learned about leadership from being in a band

Being in a band has many similarities to being part of a team in an organisation - so here goes: What I've learned as a leader from being in a band.
neurochemistry for leaders

Neurochemistry for leaders

There are four elements of chemistry, that you need to know the effect of as leader.
when employees praise each other good stuff happens

When employees praise each other in public, good stuff happens!

During the last eight months we've encouraged employees to use the 'praise' function on Yammer to give a thumbs-up to colleagues who deserved it.
Motivation theory Daniel Pink

Motivation theory in real life – with Daniel Pink’s “Drive” and Kolind/Bøtter’s “UNBOSS”

This article describes how I use Daniel Pink's Drive and Kolind/Bøtter's UNBOSS in my work as a people manager