Episode 45: Forandringsledelsens historie

Dine værter er Puk Falkenberg og Erik Korsvik Østergaard. 21. april 2020. Foto fra Birminhams Museums trust via Unsplash

 

Ledelse er forandringsledelse. Hør med når Puk, der har en kandidatgrad i netop forandringsledelse, tager os med på en tur op gennem udviklingen af forandringsledelse fra slutningen af det 18. århundrede frem til i dag.

Velkommen til Fremtidens Ledelse To-Go, en podcast du kan tage med på farten.

Forandringsledelsens tre perioder

Forandringsledelsens historie kan deles op i tre perioder, med historisk udgangspunkt i forandringsledelse – eller mangel på samme – i fabrikker ved samlebåndene: Medarbejderne blev anset som dovne, og bare skulle have præcise, strenge instruktioner.

Den første periode sker hen over 1940’erne med “planned change”, og Kurt Levins 4 elementer af et forandringsprojekt.

Periode to, “emergent change”, kom efter et paradigmeskift i 70’erne/80’erne, mod change som en ændring af kultur og adfærd også, og hvor politik og magt var vigtige elementer. Her kom især John Kotter på banen.

Tredje periode er “Emergence”, der begyndte at vise sig omkring 1998. Herfra er forandringsledelse mere kompleks og holistisk – ja nærmest VUCA i sin grundforståelse af verden.

De tre råd

Vi afslutter med tre råd til effektiv forandingsledelse i verden, som den er i dag:

1. Forstå din kultur, dit stakeholderlandskab, dit kerneprocess. Dvs lær din kontekst at kende.

2. Definér minimal viable change, dvs hvad er den mindste forandring der har størst effekt på organisationen.

3. Husk, at det er mennesker det handler om.

Dine værter i denne episode

Podcasten Fremtidens Ledelse To-Go er et con amore projekt og samarbejde mellem nuværende og tidligere partnere i Bloch&Østergaard. Derfor vil det ikke altid være de samme værter, du kommer til at høre. Dine værter i denne episode er Puk Falkenberg, og Erik Korsvik Østergaard.

Abonnér på podcasten og få den nyeste episode direkte på din smartphone

Du kan finde Fremtidens Ledelse To-Go i din foretrukne podcast app, på nettet, i Spotify og i iTunes. Du vil samtidig være med til at gøre det sjovere at lave podcast, hvis du hjælper os med at udbrede den. Det kan du gøre ved at rate podcasten i iTunes eller dele den med en kollega. Tak fordi du er med til at skabe fremtidens ledelse.

Har du feedback til episoden?

I hver episode af Fremtidens Ledelse To-Go tager vi fat i et emne indenfor paradigmet omkring fremtidens ledelse. Vi snakker om udfordringerne, mulighederne samt giver dig tips, tricks og begreber, som du kan lade dig inspirere af.

Kontakt os og fortæl hvad du har på hjerte eller start samtalen på Twitter under hashtagget #fremtidensledelse. Vi glæder os til at høre fra dig.

Puk Falkenberg

Puk Falkenberg
Change Agent, Podcasthost
& Keynote Speaker

Erik Korsvik Østergaard

Erik Korsvik Østergaard
Founder and Partner, Leadership Advisor, Key Note Speaker, & Author

Mere relevant læsning