Episode 43: Gig economy set med lederens øjne

Dine værter er Puk Falkenberg, Erik Korsvik Østergaard og Line Bloch. 25. marts 2020. Photo by Austin Distel on Unsplash

 

I denne episode taler vi videre om gig-økonomien, og kigger nærmere på hvad lederens rolle er i gig-økonomien. Eller rettere: hvad er lederens rolle i et mere fleksibelt arbejdsmarked.

Corona-pandemien og den samfundsmæssige lock-down har vist to ting:

Der er behov for ekstrem hurtig fleksibilitet, omstillingsparathed, responshastighed, tilpasningsevne.

Der er behov for virtuelt samarbejde, adgang til eksperter udenfor virksomheden og for at bruge teknologi til at facilitere en ny form for samarbejde.

Naturligvis er Corona-pandemien en ekstrem situation, men i mildere grad vil behovet for tilpasning stadig være aktuelt for den moderne organisation, for at holde sig relevant for markedet og medarbejderne. Virtuel samarbejde er jo ikke en ny form for samarbejde. Mange har gjort det i lang tid (lyt bare til den foregående episode af podcasten), men graden af virtuelt samarbejdet er blevet større og mere aktuel.

Lederens fokus i gig-økonomien med et fleksibelt arbejdsmarked

Lederen skal fokusere på disse fire ting:

 1. Lederens rolle i et økosystem:
  • Coach og mentor, både for teamet og for individet.
  • Entreprenør med fokus på nye forretningsmodeller og distributionsmodeller, fx O2O (Online-to-offline; lyt fx til podcasten “Topchefernes strategi med Niels Lunde”, episoden fra 20-Mar-2020 med Lars Fæste, BCG).
  • White Space manager med fokus på hvad der foregår mellem teams.
  • Leder af økosystemet, som teamet og organisationen indgår i.
 2. Lederens stakeholders i gig-økonomien: Medarbejderen. Teams. Peers. Kunder. Konkurrenter. HR. Intern kommunikation. IT.
  Skab kontakt til dem og hold dialogen og relationen vedlige.
 3. Den organisatoriske struktur: Fast kerne, med løst tilkoblede projektteams. Måske flere faste kerner, der indgår i samarbejde og økosystem med hinanden.
 4. Ledelsesmæssige opgaver:
  • Coaching af mennesker.
  • Coaching af teams.
  • Pas på økosystemet.
  • Lav match-making mellem mennesker, opgaver, teams, kunder og gig-workers.

Dine værter i denne episode

Podcasten Fremtidens Ledelse To-Go er et con amore projekt og samarbejde mellem nuværende og tidligere partnere i Bloch&Østergaard. Derfor vil det ikke altid være de samme værter, du kommer til at høre. Dine værter i denne episode er Puk Falkenberg, Erik Korsvik Østergaard og Line Bloch.

Abonnér på podcasten og få den nyeste episode direkte på din smartphone

Du kan finde Fremtidens Ledelse To-Go i din foretrukne podcast app, på nettet, i Spotify og i iTunes. Du vil samtidig være med til at gøre det sjovere at lave podcast, hvis du hjælper os med at udbrede den. Det kan du gøre ved at rate podcasten i iTunes eller dele den med en kollega. Tak fordi du er med til at skabe fremtidens ledelse.

Har du feedback til episoden?

I hver episode af Fremtidens Ledelse To-Go tager vi fat i et emne indenfor paradigmet omkring fremtidens ledelse. Vi snakker om udfordringerne, mulighederne samt giver dig tips, tricks og begreber, som du kan lade dig inspirere af.

Kontakt os og fortæl hvad du har på hjerte eller start samtalen på Twitter under hashtagget #fremtidensledelse. Vi glæder os til at høre fra dig.

Line Bloch

Line Bloch
Founder and Partner, Leadership Advisor & Keynote Speaker

Puk Falkenberg

Puk Falkenberg
Change Agent, podcast host
& Keynote Speaker

Erik Korsvik Østergaard

Erik Korsvik Østergaard
Founder and Partner, Leadership Advisor, Key Note Speaker, & Author