Episode 63: Moderne sprog i moderne ledelse

Dine værter er Puk Duerlund Falkenberg og Erik Korsvik Østergaard. 15. juni 2021. Photo by Brett Jordan on Unsplash  

Den moderne leder har et moderne sprog, et sprog der passer med den inkluderende og retningsgivende kultur, lederen vil skabe.

Sproget er med til at skabe kulturen, og kulturen er med til at skabe sproget. Sprog skaber forståelse og fantasi. Hvordan du vælger og du bruger dine ord, er afgørende for gensidig respekt, forståelse og samarbejde.

Maskulint og feminint sprog

Og de progressive ledelsesgrupper har en balance mellem maskulin og feminine ord og vendinger.

Maskulint sprog har deklarative udsagn, fakta og selvsikkerhed.

Feminint sprog er relationsbaseret, inviterende og fremmer forhandling.

Som eksempler:

Brug “intention”, ikke kun “plan”

Brug “perspektiv, ikke kun “feedback”

Brug “læring”, ikke kun “fejl”

Brug “vi”, ikke kun “jeg”

Brug ”hvordan har du det?”, ikke kun ”hvordan går det?”

Desuden: Amy Edmondson peger også på at “reframing” og bevidst ordvalg er en del af den forandringsledelse, der er med til at skabe psykologisk sikkerhed. (NB: Du kan ikke skabe psykologisk tryghed bare ved at lave dit sprog om. Der er behov for meget mere end det, men det er en del af det.)

Dine værter i denne episode

Podcasten Fremtidens Ledelse To-Go er et con amore projekt og samarbejde mellem nuværende og tidligere partnere i Bloch&Østergaard. Derfor vil det ikke altid være de samme værter, du kommer til at høre. Dine værter i denne episode er Puk Duerlund Falkenberg og Erik Korsvik Østergaard.

Abonnér på podcasten og få den nyeste episode direkte på din smartphone

Du kan finde Fremtidens Ledelse To-Go i din foretrukne podcast app, på nettet, i Spotify og i iTunes. Du vil samtidig være med til at gøre det sjovere at lave podcast, hvis du hjælper os med at udbrede den. Det kan du gøre ved at rate podcasten i iTunes eller dele den med en kollega. Tak fordi du er med til at skabe fremtidens ledelse.

Har du feedback til episoden?

I hver episode af Fremtidens Ledelse To-Go tager vi fat i et emne indenfor paradigmet omkring fremtidens ledelse. Vi snakker om udfordringerne, mulighederne samt giver dig tips, tricks og begreber, som du kan lade dig inspirere af.

Kontakt os og fortæl hvad du har på hjerte eller start samtalen på Twitter under hashtagget #fremtidensledelse. Vi glæder os til at høre fra dig.

Puk Falkenberg

Puk Duerlund Falkenberg
Change Agent, Keynote Speaker & Podcast host

Erik Korsvik Østergaard

Erik Korsvik Østergaard
Founder and Partner, Leadership Advisor, Key Note Speaker, & Author