Episode 35: De tunge brancher

Dine værter er Line Bloch &Erik Korsvik Østergaard, 1. October 2019

I denne episode af Fremtidens ledelse To-go!, handler det om de brancher, der hidtil er gået fri af disruption, og først nu oplever de markante ændringer som andre virksomheder har mødt længe. Lyt med og bliv klog på, hvordan du som leder kan navigere i det.

Det holdt stik!

I 2009 og i 2010 udgav Instituttet for fremtidsforskning rapporterne Anarconomy og Ude af kontrol. I begge rapporter blev der forudset en række markeder og brancher, der ville ændre sig markant – og det holdt stik!

I rapporterne blev der beskrevet, at de ”lette” industrier – de, der har let ved at omstille sig – ville ændre sig hurtigere. Det er typisk brancher indenfor IT eller menneske til menneske-service. Til gengæld ville de brancher, der typisk karakteriseres ved længere planlægningshorisonter, dvs. medicinalbranchen, transportbranchen, uddannelsesinstitutioner og byggebranchen; først mærke presset senere. Det er så nu. Mange steder i denne branche oplever, at de har en meget kortere time-to-market horisont. Fra at se tre, seks eller ti år frem, er deres planlægningshorisont nu ned til tre måneder.

Få organisationen med

Med en væsentlig kortere planlægningshorisont, gælder det om at få medarbejderne med på omskifteligheden så hurtig som muligt. e, der har lavet og udtænkt strategien, er tankemæssigt længere fremme end medarbejderne. Det betyder, at du som leder er længere fremme i forandringskurven, og derfor vigtigt, at gribe folk løbende. Det er derfor heller ikke nok med årlige nytårskure. Hold organisationen opdateret med løbende touch-points.

Gør det klart for medarbejderne, at der ikke er grund til panik, men at det er vigtigt at orientere sig om hvad vi kan påvirke og hvad der er et vilkår, dvs en parameter der ikke kan ændres ved.

Gode råd til ledere i de ”tunge” brancher

  • Først og fremmest handler det om at orientere sig. Tal sammen om, hvad der sker – både med kollegaer, chefer og medarbejdere. Hvad siger omverden? Tag diskussionen op både internt og eksternt.
  • Gå tilbage og kig på, hvad er det for et problem virksomheden løser, eller se på hvilket produkt i laver. Er vi på det rette marked, og hvad er vores plads i verden? På den måde laver du analysen forfra.
  • Er der nogen på markedet, der er længere fremme? Lav samarbejder med dem, der kommer med gode ideer før dig.
  • Man kan ikke vide alt, og det er okay ikke at vide alt. Hav hyppige og ærlige touch-points med din organisation, og fortæl hvis du ikke ved, hvad der kommer.
  • Tag en sund diskussion med teamet; er der noget vi skal aflære og noget vi skal tillære? Det kan både være hard skills og human skills.

Dine værter i denne episode

Hos Bloch&Østergaard tror vi på, at glade medarbejdere er gode medarbejdere. Vi vælger derfor vores egne chefer og vores egne arbejdsopgaver. Derfor vil du i Fremtidens Ledelse to-go opleve, at det ikke altid er de samme værter. I denne episode har du både Bloch og Østergaard med i øret. Line Bloch og Erik Østergaard er dine værter i dagens episode.

Abonnér på podcasten og få den nyeste episode direkte på din smartphone

Du kan finde Fremtidens Ledelse To-Go i din foretrukne podcast app, på nettet og i iTunes. Du vil samtidig være med til at gøre det sjovere at lave podcast, hvis du hjælper os med at udbrede den. Det kan du gøre ved at rate podcasten i iTunes eller dele den med en kollega. Tak fordi du er med til at skabe fremtidens ledelse.

Har du feedback til episoden?

I hver episode af Fremtidens Ledelse To-Go tager vi fat i et emne indenfor paradigmet omkring fremtidens ledelse. Vi snakker om udfordringerne, mulighederne samt giver dig tips, tricks og begreber, som du kan lade dig inspirere af.

Kontakt os og fortæl hvad du har på hjerte eller start samtalen på Twitter under hashtagget #fremtidensledelse. Vi glæder os til at høre fra dig.

Erik Korsvik Østergaard

Erik Korsvik Østergaard
Founder and Partner, Leadership Advisor, Key Note Speaker, & Author

Line Bloch

Line Bloch
Founder and Partner, Leadership Advisor & Key Note Speaker

Mere relevant læsning